Tech Trends 2021

Tech Trends 2021

De laatste jaren hebben technologische trends zich snel ontwikkeld. Ondanks de corona crisis is in 2020 de ontwikkeling van nieuwe trends niet tot stilstand gekomen. Maar wat kunnen we verwachten in 2021? In dit artikel zullen we zorgvuldig de nieuwste technologische trends bestuderen.

Thuis- en remote werken

Thuiswerken is in 2020 een vast onderdeel geworden van ons dagelijkse werk. Voor veel mensen is dit een dagelijkse routine geworden van thuiswerken. Tegen 2020 zijn mensen aan deze gewoonte gewend geraakt en hebben dit geleid tot de nodige aanpassingen in het gezin, en in 2021 zal thuiswerken een steeds belangrijkere rol gaan spelen. De kantoorruimte is creatiever geworden, maar omdat het coronavirus en zijn mutaties in Nederland nog volop aanwezig zijn, gaan we de komende maanden ook vanuit huis (gedwongen) werken. Naast het thuiswerken zal ook het remote werken weer een enorme vlucht nemen. Na een jaar gedwongen thuiszitten is men toe aan verandering van omgeving. Misschien niet gelijk weer op een kantoor, maar juist op een creatieve werkplek zonder de afleidingen van thuis.

Met videoconferenties en online cloud opslag wordt thuiswerken en remote werken eenvoudiger en gemakkelijker. Tegen 2020 is het aantal start-ups die thuis werken en thuisonderwijs werken aanzienlijk toegenomen. Daarom verwachten we dat thuis- en remote werken ook in 2021 een belangrijk onderdeel van ons dagelijks werk zal worden.

Beveiligen van platformdata


Bij thuiswerken wordt steeds meer gebruik gemaakt van samenwerkingsplatforms zoals Microsoft Teams, Google Meet, Whatsapp en Slack. Naast het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid zal in 2021 meer aandacht worden besteed aan de beveiliging van dergelijke platforms. Microsoft, Slack en andere partijen nemen uiteraard de nodige maatregelen om hun gebruikers en platformen te beschermen, maar je kunt ook veel maatregelen zelf nemen.

Beveilig je online data met een VPN


VPN (Virtual Private Network) kan ervoor zorgen dat je IP-adres wordt aangepast door verbinding te maken met een server in een ander land. Op deze manier heb je anoniem toegang tot internet en is jouw IP-adres (en locatie) ook geheim. Net als bij surfen op een privénetwerk zijn ook jouw gegevens onzichtbaar. Het gebruik van een VPN-verbinding kan het internet gemakkelijker en veiliger maken. VPN fungeert als tussenpersoon tussen de smartphone, tablet of laptop en de server.

Cybercrime

Vergeleken met de afgelopen jaren, naarmate we meer op internet werken, besteden bedrijven en consumenten steeds meer aandacht aan cybercriminaliteit. VPN-verbindingen en tweestapsverificatie komen steeds vaker voor, wat essentieel is voor veilig werken en het verzenden van gegevens. Hackers en cybercriminelen worden slimmer en slimmer, waardoor de bewustwording van cybercriminaliteit in 2021 verder zal toenemen.

Virtual Reality

Nu we het grootste deel van onze tijd thuis doorbrengen, zullen virtual reality (VR) en augmented reality (AR) blijven groeien. Met behulp van VR en AR kunnen we ons in verschillende omgevingen door het huis bewegen. Behalve dat het interessant is, is het ook erg handig bij hulp op afstand en op andere gebieden. Met VR en AR kun je je in verschillende omgevingen verplaatsen, wat ervoor kan zorgen dat je een bepaalde tijd in een andere omgeving bent. Dit zorgt voor diversiteit en opwinding in creatief denken, wat in deze tijd zeker een goede aanvulling is.

Digitalisering

Door de pandemie werken we niet alleen meer dan ooit vanuit huis, we doen ook meer digitaal. Neem bijvoorbeeld een winkel in een dorp of stad, omdat de winkel gedeeltelijk gesloten is, worden er meer bestellingen online geplaatst. Pakketbezorging en bezorgdiensten draaien overuren en veel winkels zijn overgestapt op digitale verkoop. In 2021 worden geen wijzigingen verwacht. Wanneer het “normale leven” weer begint, heeft digitalisering ook voordelen. Online en offline interacties kunnen beter worden gecoördineerd en intelligenter en efficiënter worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *