De trends in telematica voor wagenparken

De trends in telematica voor wagenparken

Meer dan 1.300 professionele wagenparkbeheerders namen dit jaar deel aan het onderzoek van Verizon Connect. Van deze 1.300 wagenparkbeheerders waren 150 Nederlandse wagenparkbeheerders en deskundigen op het vlak van mobiliteit. Antwoorden uit dit onderzoek leverden hele waardevolle en belangrijke inzichten op. Deze kennis kunnen wagenparken gebruiken om de activiteiten te verbeteren. Daarom hebben wij deze trends op het gebied van wagenparktelematica voor je op een rij gezet.

1. De introductie van EV’s

Volgens het rapport van het onderzoek maken steeds meer wagenparken gebruik van elektrische wagens. In Nederland is de toename van elektrische wagens opmerkelijk te noemen. 41 procent van de wagenparkbeheerders geeft aan dat ze in het jaar 2022 elektrische voertuigen hebben gebruikt. Dat is 115 procent meer dan in het jaar 2021. Een van de obstakels met het introduceren van elektrische wagens op de weg is het gebrek aan oplaadpunten. Wagenparkbeheerders vinden EV’s wenselijk vanwege de lage kosten van stroom en verminderde uitstoot. Maar zonder genoeg laadstations kunnen ze de voertuigen nog niet overal gebruiken. Goede telematics van bijvoorbeeld Moove Connected Mobility beschikt over deze mogelijkheden.

2. Het bestrijden van valse claims met video’s

Wagenparkbeheerders weten heel goed dat hun wagens doel zijn van valse schadeclaims. Onterechte schadeclaims kunnen heel veel geld kosten. Dit geldt met name als het voor de rechter komt. Het beste om wagenparkbeheerders te beschermen tegen dit soort schadeclaims is het gebruik maken van dashcam-oplossingen. Met videobeelden, zowel aan de buitenkant als binnenkant van de wagen, hebben wagenparkbeheerders genoeg bewijs om de bestuurders vrij te pleiten en het bedrijf bescherming te bieden tegen valse schadeclaims.

3. Asset training

Gebruik maken van asset tracking om prestaties van trailers en apparatuur te verbeteren

Strategische KPI’s bij Nederlandse bedrijven werden verbeterd door het gebruikmaken van asset tracking. 74 procent van de beheerders verbeterde het gebruik van trailers en apparatuur. Asset tracking maakt gebruik van GPS signalen om wagenparkbeheerders informatie te geven over waardevolle activa, aanhangwagens en de locatie van zwaar materiaal. Ook wordt er bij asset tracking kostbare data aangegeven zoals hoe productief een apparaat is, of een aanhangwagen leeg of geladen is, wanneer apparatuur moet geïnspecteerd worden en onderhoudsgeschiedenis en motoruren voor graafmachines, bulldozers, kranen en laders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *