Voor eind dit jaar is de economie nog niet terug op het oude niveau, voorziet de kredietverzekeraar

Voor eind dit jaar is de economie nog niet terug op het oude niveau, voorziet de kredietverzekeraar

Vooral de Amerikaanse economie herstelt onverwacht snel van de pandemie, stelt kredietverzekeraar Coface. Nederland en Europa in het algemeen lopen juist wat achter.

Reken er maar niet op dat de Nederlandse economie, of eigenlijk die van heel Europa, dit jaar nog zal doorgroeien naar het niveau van voor corona. De wereldwijde kredietverzekeraar Coface acht die kans althans ‘zeer klein’, zo staat in een nieuw rapport over de stand van economieën in diverse landen.

Veel kredietverzekeraars, waaronder Coface, hadden vorig jaar heel wat meer faillissementen verwacht dan er in werkelijkheid te betreuren waren. In Spanje zou het aantal insolventies toenemen met 19 procent, in Frankrijk met 6 procent en in Italië met 7 procent, berekende Coface vorig jaar. In werkelijkheid daalde het aantal bedrijven in kritieke toestand juist, dankzij de ruime overheidssteun en tijdelijke versoepeling van faillissementswetten in die landen.

Verborgen bedrijfsleed

Van uitstel komt echter geen afstel, stelt Coface nu. Onder de motorkap zou nog altijd sprake zijn van veel verborgen bedrijfsleed, dat pas later zichtbaar zal worden. Ook in Nederland. De financiële gezondheid van bedrijven is ondanks alle steun ‘aanzienlijk verslechterd’ vorig jaar, stelt Edwin Busio, directeur van Coface Nederland in een persverklaring. “Daarnaast zal de toegenomen schuldenlast van ondernemingen hun investeringscapaciteit beperken.” Busio verwacht dat met het opheffen van de coronamaatregelen ook de steunmaatregelen geleidelijk worden afgebouwd.

“Daardoor zou de werkloosheid kunnen toenemen.” En door die gestegen werkloosheid zullen consumenten weer minder geneigd zijn om hun gespaarde geld te gaan uitgeven. Wat de economische groei verder fnuikt, stelt de kredietverzekeraar in het rapport.

Toch voorspelt Coface nog een economische groei van 3,5 procent voor Nederland dit jaar, hetzelfde percentage als begin dit jaar werd geraamd. Ook het Internationaal Monetair Fonds kwam vorige maand op dat cijfer uit.

Verenigde Staten

De groeiprognose voor de wereldeconomie is door Coface intussen wel aardig naar boven bijgesteld (naar 5,1 procent), vergeleken met het vorige rapport. Die wat zonniger raming is met name te danken aan de Verenigde Staten, waar de vaccinatiecampagne en dus ook het openen van de economie onverwacht vlot verloopt. Sowieso waren er dit jaar, en ook vorig jaar, minder bewegingsrestricties in Amerika. Volgens de kredietverzekeraar zie je dat nu een beetje terug in hoe snel de economie herstelt.

Sterker, door de ruime overheidssteun van president Joe Biden zullen de Verenigde Staten dit jaar alweer op pre-coronaniveau uitkomen. Onder meer vanwege het jongste steunpakket, de 1900 miljard dollar van afgelopen maart, heeft alle Amerikaanse noodsteun opgeteld een waarde van 27 procent van de totale economie daar. In de eurozone kwam het noodpakket van 750 miljard euro vanuit de Europese Commissie juist wat traag tot stand, schrijven de onderzoekers.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *