Internationale oplossing voor belastingheffing digitale economie medio 2021

Internationale oplossing voor belastingheffing digitale economie medio 2021

Het internationale krachtenveld rondom de belastingheffing van de digitale economie is constant aan verandering onderhevig, maar de OESO zet nog steeds in op het overeenkomen van een wereldwijde oplossing halverwege 2021. Dit schrijft minister Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen over de belastingheffing van de digitale economie.

Een belangrijke stap is dat de Verenigde Staten het eerdere voorstel van het implementeren van Pijler 1 als een ‘safe harbour’ (optionele implementatie) hebben ingetrokken. De Verenigde Staten willen samenwerken om tot wereldwijde oplossingen te komen voor de uitdagingen als gevolg van de digitaliserende economie.

In Europees verband staan de verhoudingen ook niet vast. Nederland maakt onderdeel uit van het Europese blok dat voorstander is van de OESO initiatieven. Nederland is daarbij van mening dat eventuele Europese initiatieven op dit vlak als doel moeten hebben om de voortgang van de wereldwijde discussie over de digitale economie zoveel mogelijk te ondersteunen.

In de aanloop naar de plenaire vergadering van het Inclusive Framework eind juni/begin juli 2021 komt de Staatssecretaris van Financiën met een update voor de Tweede Kamer.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *