Op school een eigen bedrijfje starten

Op school een eigen bedrijfje starten

Ze zitten in 5 vwo maar zijn al ondernemers in de dop: Tirza van Groen, Anne de Wit, Dante Langrak en Claire Damen. De vier leerlingen van het Cals College hebben een bloeiend bedrijfje opgericht: Candles & Cans. Een alternatief voor het profielwerkstuk dat ze volgend jaar moeten inleveren.

IJSSELSTEIN – Hun activiteit valt onder het vak economie, begeleid door de stichting Jong Ondernemen; een landelijke organisatie die scholieren ondernemender wil maken en in de praktijk hun talenten wil laten ontdekken. “Beter dan 50 uur aan onderzoek besteden”, vindt Anne. “Dit is praktijk.” Tirza is het met haar eens: “Het is leuk om een bedrijf vanaf het eerst idee op te starten.” “Maar we hebben er al veel meer dan 50 uur op zitten”, voegt Dante toe. “Maar dat merken we niet omdat het zo leuk is.” Collega Claire kan er even niets aan toevoegen; zij is op vakantie.

De start
Aanvankelijk besloot het viertal in augustus een zelfreinigende haarborstel van bamboe te gaan produceren. “Toen konden we nog – ondanks corona – naar school en hadden we extra begeleiding van de docenten en vanuit Jong Ondernemen.” Maar het concept bleek door de productiekosten niet haalbaar. “We hadden meer geld en tijd nodig. Toen hebben we in januari wat anders bedacht.”

Candles & Cans
Dat ‘iets anders’ moest van de jonge ondernemers wel milieuvriendelijk, iets met recycling én snel haalbaar zijn. Na online brainstormen over kaarsen en glazen potjes, pindakaas en appelmoes werd het idee voor Candles & Cans geboren. “We dachten ook nog aan een pindakaars, maar kozen toch voor duurzame kaarsenwas en verschillende etherische oliën.” Aanvankelijk werden de candles in cans kant-en-klaar verkocht. “Maar omdat iedereen door corona thuis zat bedachten we ook een DIY-versie: alle duurzame benodigdheden – zelfs de etiketten – milieuvriendelijk ingepakt, mét een instructiefilmpje via QR-code. Een hartstikke leuk cadeautje.” De service: “Af te halen of – in IJsselstein – thuisbezorgd.” Het verschil met de kaars in de winkel: “Elke candle is uniek en ambachtelijk. Geen kleur of uitvoering is hetzelfde en er is keus uit verschillende geuren. En hoe leuk is het om ook zelf een kaars te maken.”

Winnaars
In hun enthousiasme deden ze ook mee aan Pitch Heroes. In een video van twee minuten presenteerden ze hun bedrijf online voor Jong Ondernemen. “We werden een van de zes landelijke finalisten en werden tweede in onze regio. En dat terwijl we nog zo kort bezig waren.” Lachend: “Maar we zijn best fanatiek.” Hulp van ouders is er niet bij: “Zij mogen aandeelhouder en klant zijn en mijn slaapkamer beschikbaar stellen als opslag”, lacht Anne.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *