Deze 20 tech-startups innoveren Nederland

Deze 20 tech-startups innoveren Nederland

De redactie van Computable heeft twintig tech-startups aangewezen om zich donderdag 29 april te presenteren aan de jury van de Computable Awards 2021. De helft daarvan sleept een nominatie in de wacht. De winnaar in de categorie Tech-startup maken we vervolgens op 2 november bekend.
De twintig tech-startups hebben verschillende achtergronden. Zo zijn ze actief in markten als (elektrische) auto’s, evenementen, hotels, thuiskantoren, verpakkingen en voetbal, maar richten zich ook op technische zaken als blockchain, wachtwoordbeveiliging, quantumcomputing, smart connections, PSD2-betaaldiensten, video-assessments met behulp van ai, gekoelde chips in datacenters, passieve patiëntmonitoring, 3d-presentaties in virtual en augmented reality en draadloos smartphonetoetsenbord die gebruik maakt van braille-invoer.

Tijdens het juryberaad pitchten nog twee startups: een die een speelgoedtrein heeft ontwikkeld en een die verspilling tegengaat.

Top 20

Een voordracht werd gedaan op basis van product, markt, team en business. Computable heeft in totaal 59 tech-startups door zijn expertpanel laten beoordelen waaruit de volgende top twintig is geselecteerd om op 29 april in de middag zichzelf te presenteren (onder voorbehoud van wijzigingen):

13.15 – 13.25 uur Tapp.online
Tapp.online stopt nfc-chips in papier, waardoor het éénmalig papieren producten kan toevoegen aan de datapool. Door papier intelligent te maken kunnen verpakkingen communiceren met elkaar, met klanten of zelfs met koelkasten. Wat als verpakkingen zélf een verkoper worden in de winkel? En wat als nu wérkelijk de impact van een mailing is te meten? Tapp-online realiseert het en werkt zo toe naar een internet of everything.

13.25 – 13.35 uur MindYourPass
Wachtwoorden vormen een grote uitdaging bij de veiligheid van de digitale wereld. MindYourPass wil digitale toegang voor iedereen veilig én makkelijk maken zonder compromissen op het gebied van privacy. Het enige probleem met wachtwoorden is dat mensen ze moeten verzinnen én onthouden. Door slimme technieken te combineren ontstond een oplossing die een einde maakt aan de wachtwoordproblematiek. Door wachtwoorden te omarmen in plaats van af te zweren, heeft MindYourPass een techniek in handen die direct overal bruikbaar is omdat de infrastructuur voor wachtwoorden overal beschikbaar is.

13.35 – 13.45 uur Workwize
Geef werknemers een slim platform waar zij hun thuiskantoor kunnen samenstellen en je bespaart als bedrijf veel tijd en moeite. Workwize is een online-platform waar werknemers van aangesloten bedrijven op één plek producten kunnen bestellen voor hun thuiswerkplek, van bureaus en koffie tot pennen en printpapier. Op het platform bepalen bedrijven een budget per medewerker en cureren ze een lijstje met producten waaruit is te kiezen. Bedrijven kunnen die lijstjes afstemmen op het type medewerker.

13.45 – 13.55 uur Didux.io
Didux.io bouwt gedecentraliseerde applicaties door gebruik te maken van de voordelen van blockchain-technologie. Het is een uniek volledig uitgerust hybride blockchain-platform met ondersteuning van hybride transacties, smart contracts en gedecentraliseerde applicaties, waarbij ‘hybride’ naar zowel openbaar als privé verwijst. De Didux.io-blockchain beschermt de privacy van de gegevens van ieder individu en garandeert tegelijkertijd volledige transparantie van de organisaties waarmee deze individuen omgaan.

13.55 – 14.05 uur Imagin.studio
Imagin.studio is een digitale designstudio die de autobranche helpt om auto’s online in alle mogelijke configuraties te kunnen laten zien aan potentiële kopers. Voor nieuwe auto’s volstaan een paar foto’s en beschrijving niet, want elke auto heeft een andere configuratie. Bedrijven die meerdere merken verkopen hebben hierdoor miljoenen afbeeldingen nodig om het aanbod goed te presenteren. Imagin.studio maakt 3d-modellen van de auto’s, die vervolgens vanuit alle mogelijke hoeken zijn te bekijken.

14.05 – 14.15 uur RoomRaccoon
RoomRaccoon is een cloudsoftwaredienst voor (kleinere) hotels. Op dit moment wordt de dienst uit Breda gebruikt door 1400 hotels in 45 landen. Zij beheren de kamerbezetting, bieden die kamers aan via boekingsplatforms zoals Booking.com, Expedia en Airbnb, laten het systeem automatisch de beste prijs per kamer berekenen en kunnen hun gasten online in laten checken. Zo’n digitaal contactmoment is tegelijk een upsell-mogelijkheid voor hotels die bijvoorbeeld voor een meerprijs een grotere kamer aanbieden.

14.15 – 14.25 uur Qblox
Quantumcomputers worden door hun superieure rekenkracht wereldwijd gezien als de volgende stap. Voordat deze supercomputers hun belofte waar kunnen maken, is nog een aantal cruciale ontwikkelingen nodig. Eén daarvan is het ontwikkelen van een kwalitatief en schaalbaar aansturingssysteem om honderden en op termijn zelfs duizenden qubits tegelijk aan te sturen. Het Delftse bedrijf Qblox ontwikkelt extreem schaalbare, modulaire systemen exact met dit doel.

14.25 – 14.35 uur Bizcuit
Via het Bizcuit-platform kunnen ondernemers, accountants en softwareleveranciers gebruik maken van PSD2-betaaldiensten. De rekeninginformatiediensten en betaalinitiatiediensten van betaalinstelling Bizcuit Payments zijn beschikbaar via het Bizcuit-platform. Softwareleveranciers kunnen de diensten eenvoudig integreren in hun software. Dit betekent dat boekhoud- en erp-pakketten eenvoudig met de bank kunnen koppelen om automatisch meerdere keren per dag banktransacties op te halen. Ook is het mogelijk om betaalfunctionaliteit toe te voegen aan een boekhoud-, erp- of salarispakket.

14.35 – 14.45 uur Neurolytics
Iedereen moet een gelijkwaardige kans krijgen op een droombaan, ongeacht leeftijd, geslacht of etniciteit. Dat vindt hr-tech-startup Neurolytics, en daarom ontwikkelt het videoassessments met behulp van ai. Kandidaten of medewerkers worden geanalyseerd op onder meer stressbestendigheid, motivatie en match met het team en de organisatiecultuur. Dat helpt bedrijven om hun organisatie en teams in kaart te brengen en mensen aan te nemen die daarin goed passen.

14.45 – 14.55 uur Closing the Loop
Closing the Loop biedt gebruikers, kopers en verkopers van apparaten een gemakkelijke manier om de verspilling van de productaankoop en het gebruik ervan te compenseren. Het zamelt namens klanten afgedankte telefoons in ontwikkelingslanden in die aan het einde zijn van hun levensduur. Zodoende kunnen zij hun it-apparaten compenseren. De service levert een positieve impact op het milieu, een sterk verhaal, meetbare resultaten, medewerkersbetrokkenheid en stakeholdertevredenheid.

15.05 – 15.15 uur Incooling
Incooling richt zich op het verhogen van de energie-efficiëntie door middel van duurzamere koeling in datacenters waar koeling meer dan veertig procent van de energierekening uitmaakt. De koeling vindt direct op de chip plaats, wat betekent dat er geen energie wordt verspild aan het koelen van de infrastructuur. Het drukregelsysteem zorgt voor een nauwkeurige temperatuurregeling; een chip kan real-time op de temperatuur gehouden worden die nodig is. Incooling weet de deze volgende generatie koelsystemen de prestaties en efficiëntie van de datacenters te verbeteren.

15.15 – 15.25 uur Delft Circuits
Delft Circuits ondersteunt bij het realiseren van kwantumtechnologieën door middel van dedicated quantumhardware. In de afgelopen twee decennia was er een explosieve groei in academisch onderzoek en experimentele resultaten met betrekking tot kwantumtechnologieën. Nu gaat deze ontwikkeling over in een kwantumindustrie, waar Delft Circuits trots deel van uitmaakt. Het is toegewijd om de quantumindustrie, de academische wereld en nationale laboratoria te voorzien van de best beschikbare tools, technologie en diensten.

15.25 – 15.35 uur GreenFlux
GreenFlux is actief in de internationale elektrische-voertuigindustrie en biedt operators en serviceproviders een cloud-based saas charging platform, een mobiele app en andere services voor roaming en beheer van grote en slimme laadnetwerken voor elektrische voertuigen. Het GreenFlux-platform biedt zakelijke klanten alle nodige functionaliteiten om een succesvol businessmodel in genoemde industrie op te zetten.

15.35 – 15.45 uur Neurocast
Neurocast is gespecialiseerd in het passief monitoren van patiënten. Het helpt patiënten, artsen en onderzoekers het verloop en de oorzaak van chronische ziekten zoals ms, Alzheimer of kanker beter te begrijpen. Het verzamelen van een consistente stroom real world data is een complexe aangelegenheid. Door digitale interacties om te zetten in klinisch goedgekeurde resultaten, kunnen artsen en onderzoekers de prestaties van individuele patiënten in het dagelijks leven passief meten. Met deze technologie kan dit volledig onopvallend worden gedaan, met privacy ingebed in het ontwerp.

15.45 – 15.55 uur LoCoMoGo
LoCoMoGo levert een slimme speelgoedtrein waarmee kinderen spelenderwijs leren te programmeren. Zo worden ze beter voorbereid op de arbeidsmarkt van de toekomst. De trein is zo ingesteld dat hij reageert op tape. Kinderen maken een spoor door tape op de grond te plakken, waarna de trein er overheen gaat rijden. Door vervolgens stukjes tape in verschillende kleuren naast het spoor te plakken, kunnen de kinderen het treintje trucjes laten uithalen.

15.55 – 16.05 uur Olisto
Olisto is opgericht om de interconnectiviteit tussen diensten en iot-apparaten te bevorderen. Deze interconnectiviteit van elk product of dienst is van grote waarde voor eindklanten. Olisto heeft een consumenten-app gebouwd dat koppelt met een groeiend openbaar platform van slimme verbindingen. Meer dan tachtigduizend gebruikers maken gebruik van de meer dan honderdduizend triggs (de Olisto-naam van een verbindingsregel). Bedrijven creëren meer waarde voor hun diensten, producten en apps, zonder de noodzaak van een dergelijke app van derden.

16.05 – 16.15 uur Beemup (voorheen Xplane VR)
Beemup (voorheen Xplane VR) biedt de evenementenbranche een uitweg uit de coronacrisis: via virtual reality kun je nu ook online netwerken en sprekers bezoeken. De jonge onderneming werkt aan een platform voor het organiseren van zakelijke evenementen in virtual reality. Sprekers verschijnen als avatars, een powerpoint krijgt een 3d-karakter en als bezoeker kun je jezelf met je toetsenbord door de digitale ruimte manoeuvreren.

16.15 – 16.25 uur JOGO / SportsTalentVision
De smartphone als belangrijk hulpmiddel in de talentontwikkeling van ons voetbal? Het zou zomaar kunnen. JOGO heeft een gratis voetbal-app gelanceerd waarmee spelers kunnen trainen als een professional en daadwerkelijk inzicht krijgen in hun ontwikkeling. Hun eigen data geeft eveneens persoonlijke verbeterpunten. Informatie die ook voor clubs en trainers waardevol is om spelers effectief beter te maken.

16.25 – 16.35 uur Hable One
Hable One is een draadloos smartphonetoetsenbord dat gebruik maakt van braille-invoer voor de allerbeste typ-ervaring. De smartphone is bedoeld voor blinden en slechtzienden. Zij kunnen met vertrouwen op een toetsenbord typen dat is gebouwd voor efficiëntie, precisie en mobiliteit. Het maakt gebruik van voice-to-text en een virtueel qwerty-toetsenbord. Het beschikt dan ook over voice-over- en terugpraat-functies. De Hable One is kleiner dan een smartphone en weegt bijna niks.

16.35 – 16.45 uur Fectar
Fectar heeft een cms-platform voor het maken van 3d-presentaties in virtual en augmented reality. Het levert een app met een content management-systeem waarmee zowel particulieren als bedrijven op laagdrempelige wijze 3d-presentaties in vr en ar kunnen maken en bekijken. De app is te gebruiken op iOS- en Android-smartphones, iPads, de Oculus Go en de Oculus Quest. Gebruikers kunnen er onder meer virtuele hologrammen mee tevoorschijn toveren.

Bron: https://www.computable.nl/artikel/nieuws/awards-nieuws/7172167/1853296/deze-20-tech-startups-innoveren-nederland.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *