Vliegen met een drone: wanneer heb ik een vergunning nodig?

Vliegen met een drone: wanneer heb ik een vergunning nodig?

In principe heb je voor het vliegen met een drone niet per se een vergunning nodig. Echter zul je wel vanaf 250 gram een of meerdere opleidingen moeten volgen als piloot. Je kunt deze opleidingen online volgen bij EUdronebewijs.nl. Je mag voor de rest niet vliegen in de no-fly zones en je mag ook niet risicovolle operaties uitvoeren. Heb je hier interesse in, dan is het nodig om een bedrijfsvergunning aan te vragen bij de inspectie van de luchtvaart.

Een vergunning nodig voor het particuliere gebruik?

Voor zakelijke en recreatieve vluchten in de open categorie heb je in principe geen vergunning nodig. Veel drone vluchten worden uitgevoerd in de open categorie. Er zijn voor de open categorie twee verschillende opleidingen te volgen: basiscertificaat A1 – A3 en een aanvullend A2 certificaat. Heb je geen vergunning nodig en vlieg je ergens waar dat niet mag, of heb je de juiste certificaten niet, dan heb je alsnog het risico om een boete te krijgen of dat je drone in beslag wordt genomen. In de open categorie wordt er geen onderscheid gemaakt tussen het zakelijke en het particuliere gebruik van drones. Voor beide zijn dezelfde regels geldig. Je begint met het behalen van het A1 – A3 certificaat en daarna kun je verder met het A2 certificaat. Je kunt het A2 certificaat zien als een upgrade van het A1 – A3 certificaat.

Het A1 – A3 basiscertificaat

Heb je een basiscertificaat in bezit, dan mag je drone vluchten uitvoeren op laag risico. Dit kunnen drone vluchten zijn met een drone onder de 500 gram en drones tussen de 2 en 25 kg. Er moet voldoende afstand zijn tussen bebouwing en personen.

Het aanvullende A2 certificaat

Je kunt met het aanvullende A2 certificaat drone vluchten met een gemiddeld risico uitvoeren. Dit zijn in het jaar 2023 nog drone vluchten met een drone zonder een C2 label tussen een gewicht van tussen de 500 gram en 2 kg. Vanaf het jaar 2024 heeft de drone een C2, C0 of C1 label nodig. Met de subcategorie mag je met een drone over bebouwing vliegen.

Wat voor drones mag je vliegen zonder een certificaat?

Met drones van 0 tot 25 kg mag je vliegen zonder certificaat als je je houdt aan de limieten van de open categorie. Denk aan maximaal 120 meter hoog, geen nachtvluchten, niet vliegen in no-fly zones, niet boven personen en de drone altijd in zicht houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *