Wat is een EPT certificaat?

Wat is een EPT certificaat?

Tijdens werkzaamheden is veiligheid in alle tijden het belangrijkst, zeker in het geval van fysiek werk. In een magazijn liggen veel potentieel gevaarlijke situaties op de loer, omdat er met zware materialen en machines wordt gewerkt. Om de veiligheid te garanderen, is het nodig om bepaalde certificaten te behalen. In magazijnen waar gewerkt wordt met pallettrucks (ofwel EPT’s), is een EPT certificaat nodig.

Wat zijn EPT’s?

EPT’s zijn handige hulpmiddelen als er gewerkt wordt met zware materialen die verplaatst moeten worden. Ze worden onder andere gebruikt in magazijnen en in warenhuizen. EPT’s maken het mogelijk om zware pallets met lading naar een andere plek te brengen. Je kunt de EPT een stukje omhoog liften, waardoor deze van de vloer loskomt en eenvoudiger kan worden verplaatst. 

Zijn EPT’s eenvoudig te gebruiken? 

Een EPT wordt aangevoerd door een elektrische accu. Dit zorgt ervoor dat een voertuig weinig kracht nodig heeft om een ETP te kunnen besturen. Toch is het van groot belang om erg voorzichtig te zijn met het hulpmiddel. Als je de EPT op een verkeerde manier gebruikt, kun je grote schade veroorzaken en ernstig letsel oplopen. 

EPT certificaat 

Om schade en letsel te voorkomen, is men verplicht om een EPT certificaat te behalen alvorens het besturen van een EPT. Dit certificaat toont aan dat de bestuurder op een veilige manier met een EPT om kan gaan en geschikt is om deze te besturen. Een EPT certificaat kun je halen door middel van een speciale training van één dag. Onder andere vrachtwagenchauffeurs, magazijnmedewerkers en andere medewerkers die met EPT’s werken, kunnen deze training volgen. 

De training bestaat voor een gedeelte uit theorie en voor een deel uit praktijk. Aan het eind van de dag vindt zowel een theorie- als praktijkexamen plaats. Er wordt vooral aandacht besteed aan de werking van de EPT’s, de wettelijke eisen en regelgeving, de basisvaardigheden van het besturen van een EPT, veiligheid en milieu en ergonomisch werken. 

Is een EPT certificaat verplicht?

Hoewel een EPT certificaat volgens de Nederlandse wet niet verplicht is, is het hebben van een certificaat in de meeste bedrijven wel verplicht. Deze verplichting heeft zowel met juridische als financiële overwegingen te maken. Medewerkers zijn volgens de wet namelijk verplicht om aan te kunnen tonen dat ze genoeg kennis en vaardigheden hebben om een bedrijfsvoertuig veilig te kunnen besturen. Mocht dit niet kunnen worden bewezen, kan het bedrijf een boete oplopen. Hetzelfde geldt voor opgelopen schade en bewijsvoering aan verzekeringsmaatschappijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *