Energietransitie en economisch herstel leiden tot recordprijs voor koper
Het roodbruine basismetaal koper is afgelopen week naar een nieuw record gestegen. Een ton koper kostte bij sluitingstijd van de London Metal Exchange 10.340 dollar (8.518 euro), iets onder de recordprijs die eerder op de dag werd gehaald. Ook een aantal andere basismetalen zijn in de afgelopen maanden een stuk duurder geworden.
De prijsstijging is te verklaren door de langzaam weer op gang komende economieën in de wereld. De Chinese economie, goed voor ongeveer de helft van de wereldwijde kopervraag, draait weer. Ook de andere grote industrieën van de wereld komen weer op gang.
Verder lijkt de prijsstijging te worden aangewakkerd door investeerders zelf. Zij gokken erop dat de vraag naar het basismetaal zal stijgen vanwege de energietransitie. Zo zit er bijvoorbeeld gemiddeld vier keer meer koper in een elektrische auto dan in een benzineauto. Verder wordt er veel koper gebruikt bij het koppelen van offshore windturbines aan netwerken op het vasteland.
Daartegenover staat dat het koperaanbod niet zo snel zal meegroeien. Een nieuwe voorraad wordt niet zomaar gevonden en het openen van een nieuwe mijn is kostbaar.
Ook andere basismetalen als aluminium en ijzer zijn de afgelopen maanden een stuk duurder geworden. Naast de duurdere metalen is ook onder meer de prijs van hout flink gestegen. Dat zouden consumenten bijvoorbeeld kunnen merken aan duurdere tuinsetjes.
Lars is afgestudeert journalist en werkt voor een lokale krant als redactuur