Chinese economie groeit met recordsnelheid na coronacrisis

Chinese economie groeit met recordsnelheid na coronacrisis

Nooit eerder werd in China zo’n hoge groei geregistreerd als in het eerste kwartaal van dit jaar. De economie groeide op jaarbasis met 18,3 procent, volgens cijfers van de Chinese overheid.

Toch valt die recordgroei analisten tegen. Dat het cijfer hoog zou uitvallen, was namelijk al de verwachting. Vorig jaar kampte China volop met de coronacrisis en zaten delen van het land in een lockdown.

Nu zijn restaurants en winkels weer open en pakken consumenten hun oude bestedingspatroon weer op. Aan restaurants werd 76 procent meer uitgegeven, aan winkels 34 procent meer. Ook nam de handel met het buitenland weer toe.

Chiptekorten
Vergeleken met het laatste kwartaal van 2020 groeide de economie met 0,6 procent. Dat is de een-na-laagste groei van het afgelopen decennium. “China’s herstel na corona zwakt af”, schrijft een econoom van analistenbureau Capital Economics.

Ook economen van ING zeggen dat het recordcijfer niet het hele verhaal vertelt. “Het grote risico voor de komende kwartalen zijn de chiptekorten. Die kunnen de productie raken en daarmee de exportgroei.” Ze wijzen erop dat de industriĆ«le productie van China met 14 procent is gestegen. Een beperkte stijging vergeleken met de enorme groei in andere sectoren.

De ING-economen verwachten voor het hele jaar een groei van de Chinese economie van 8,6 procent. Vorig jaar groeide de economie, ondanks corona, met 2,3 procent.

Bron: https://nos.nl/artikel/2376915-chinese-economie-groeit-met-recordsnelheid-na-coronacrisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *