Kabinet trekt 646 miljoen euro uit voor economische groei

Kabinet trekt 646 miljoen euro uit voor economische groei

Een investering van 646 miljoen euro en een reservering van 3,5 miljard euro in tien projecten moet zorgen voor meer economische groei in Nederland. Het kabinet wil dit geld uit het Nationaal Groeifonds onder meer steken in groene waterstof, innovatief en toekomstbestendig onderwijs en het doortrekken van de Noord-Zuidlijn.

Hiermee neemt het kabinet het advies van een onafhankelijke beoordelingsadviescommissie, onder leiding van oud-minister Jeroen Dijsselbloem, volledig over. Dat hebben de ministers Van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat) en Hoekstra (Financiën) op 9 april bekendgemaakt.

De commissie adviseert het kabinet 646 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds direct toe te kennen. Voor 3,5 miljard euro aan reserveringen moeten indieners extra onderbouwing geven, voordat een definitief besluit volgt.

Het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor eenmalige publieke investeringen die bijdragen aan de toekomstige economische groei. De projecten leiden tot hogere productiviteit en creëren nieuwe economische bedrijvigheid, concludeert de commissie, mede op basis van analyses van het Centraal Planbureau en andere experts.

Eerste ronde

Het kabinet trekt de komende vijf jaar in totaal 20 miljard euro uit voor investeringen in kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling & innovatie. In deze eerste ronde zijn via de ministeries van OCW, EZK en IenW projecten verzameld die in aanmerking willen komen voor financiering vanuit het Groeifonds. Vanaf begin mei begint een tweede indieningsronde.

Volgens minister Hoekstra wordt via het Nationaal Groeifonds “een belangrijke eerste stap gezet richting het verhogen van onze toekomstige welvaart”. Het advies zet volgens hem “een hoge standaard voor de volgende rondes en waarborgt daarmee dat voorstellen daadwerkelijk maximaal bijdragen aan het verdienvermogen van de Nederlandse economie”.

Adviescommissie-voorzitter Dijsselbloem stelt dat de commissie vijftien toekomstgerichte voorstellen “nauwkeurig tegen het licht” heeft gehouden. “Alle voorstellen waar nu geld voor wordt vrij gemaakt, investeren wij daadwerkelijk in vernieuwing. Waar nodig vragen wij nog om extra onderbouwing, maar wij zien veel kansen voor hogere structurele en duurzame groei van onze economie.”

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *