Jouw droomwoning in Amsterdam kopen of verkopen
Als je in Amsterdam wilt gaan wonen, moet je op een aantal dingen letten bij het kiezen van een makelaar Amsterdam. Een makelaar kan je helpen om een geschikte woning te vinden, te onderhandelen over de prijs en de koopovereenkomst op te stellen. Maar niet alle makelaars zijn even betrouwbaar, deskundig of eerlijk. Daarom geeft Voorma & Millenaar je in deze blog post een aantal tips om een goede makelaar te vinden.
Tip 1: Vergelijk verschillende makelaars
Het is verstandig om niet meteen met de eerste de beste makelaar in zee te gaan, maar om meerdere makelaars te vergelijken. Je kunt online zoeken naar makelaars die actief zijn in Amsterdam, of vragen naar ervaringen van vrienden of familie. Let op de volgende aspecten:
- De tarieven: hoeveel courtage vraagt de makelaar? Is dat een vast bedrag of een percentage van de koopsom? Zijn er nog andere kosten, zoals administratiekosten of advertentiekosten?
- De diensten: wat doet de makelaar precies voor je? Zoekt hij of zij actief naar woningen die aan jouw wensen voldoen? Begeleidt hij of zij je bij de bezichtigingen? Onderhandelt hij of zij namens jou over de prijs en de voorwaarden? Stelt hij of zij de koopovereenkomst op en controleert hij of zij de akte bij de notaris?
- De ervaring: hoe lang is de makelaar al werkzaam in Amsterdam? Hoeveel woningen heeft hij of zij daar verkocht of aangekocht? Heeft hij of zij goede referenties van eerdere klanten?
- De specialisatie: is de makelaar gespecialiseerd in een bepaald type woning, zoals appartementen, grachtenpanden of nieuwbouw? Heeft hij of zij kennis van de lokale markt, de wijken en de regelgeving in Amsterdam?
- De persoonlijke klik: heb je een goed gevoel bij de makelaar? Is hij of zij vriendelijk, professioneel en betrokken? Luistert hij of zij naar jouw wensen en behoeften? Is hij of zij goed bereikbaar en communicatief?
Tip 2: Vraag naar een vrijblijvend kennismakingsgesprek
Als je een aantal makelaars hebt geselecteerd die je interessant lijken, kun je contact met ze opnemen en vragen naar een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit is een goede manier om de makelaar beter te leren kennen en om te zien of er een klik is. Tijdens het gesprek kun je ook meer informatie krijgen over de werkwijze, de tarieven en de diensten van de makelaar. Bereid je goed voor op het gesprek en stel veel vragen. Zo kom je erachter of de makelaar bij jou past.
Tip 3: Controleer de kwaliteit en betrouwbaarheid van de makelaar
Voordat je een definitieve keuze maakt voor een makelaar, is het belangrijk om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de makelaar te controleren. Je kunt dit doen door:
- Te kijken of de makelaar is aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals de NVM, VBO of VastgoedPRO. Deze organisaties hebben gedragsregels, kwaliteitseisen en klachtenprocedures voor hun leden. Als je ontevreden bent over de dienstverlening van je makelaar, kun je daar terecht voor bemiddeling of geschillenbeslechting.
- Te controleren of de makelaar is ingeschreven in het register van VastgoedCert of SCVM. Dit zijn onafhankelijke stichtingen die de vakbekwaamheid van makelaars toetsen en certificeren. Alleen gecertificeerde makelaars mogen zichzelf registermakelaar noemen.
- Te zoeken naar reviews, beoordelingen of klachten over de makelaar op internet. Je kunt bijvoorbeeld kijken op websites als Funda, Wie is de Beste Makelaar of Klantenvertellen. Let wel op dat deze reviews niet altijd objectief zijn en dat ze soms kunnen worden gemanipuleerd door de makelaar zelf of door concurrenten.
Tip 4: Maak duidelijke afspraken met de makelaar
Als je een makelaar hebt gekozen die je vertrouwt en waar je een goed gevoel bij hebt, is het tijd om duidelijke afspraken te maken met de makelaar. Dit doe je door een opdracht tot dienstverlening te tekenen. Dit is een contract waarin staat wat de makelaar voor je gaat doen, wat de kosten zijn en wat de voorwaarden zijn. Lees dit contract goed door en let op de volgende punten:
- De duur: voor hoe lang geef je de makelaar de opdracht om voor jou te werken? Is er een opzegtermijn of een boeteclausule als je eerder wilt stoppen?
- De exclusiviteit: mag je naast de makelaar ook zelf op zoek gaan naar een woning of gebruik maken van andere makelaars? Zo ja, onder welke voorwaarden?
- De courtage: hoeveel provisie betaal je aan de makelaar als hij of zij een woning voor je vindt of verkoopt? Is dat een vast bedrag of een percentage van de koopsom? Wanneer moet je dat betalen? Is dat inclusief of exclusief btw?
- De overige kosten: zijn er nog andere kosten die je moet betalen aan de makelaar, zoals administratiekosten, advertentiekosten, intrekkingskosten of courtage bij intrekking? Zo ja, hoeveel en wanneer?
- De aansprakelijkheid: wie is er verantwoordelijk als er iets misgaat tijdens het traject, zoals een verborgen gebrek, een juridisch geschil of een schadeclaim? Heeft de makelaar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Tip 5: Blijf kritisch en betrokken
Als je eenmaal een makelaar hebt ingeschakeld, betekent dat niet dat je achterover kunt leunen en alles aan hem of haar kunt overlaten. Het is belangrijk dat je kritisch en betrokken blijft gedurende het hele proces. Dat betekent dat je:
- Regelmatig contact houdt met de makelaar en op de hoogte blijft van de voortgang. Vraag om feedback, advies en updates. Wees ook eerlijk en open over je wensen, verwachtingen en eventuele zorgen.
- Zelf ook actief zoekt naar woningen die je interessant vindt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van websites als Funda, Jaap of Pararius. Stuur de links van de woningen die je aanspreken door naar je makelaar en vraag om zijn of haar mening.
- Zelf ook meegaat naar de bezichtigingen en goed oplet wat je ziet, hoort en voelt. Stel veel vragen aan de verkopende makelaar en aan de eigenaar. Maak foto’s of video’s van de woning. Vergelijk verschillende woningen met elkaar en maak een lijstje van de voor- en nadelen.
- Zelf ook meebeslist over het doen van een bod en het accepteren van een tegenbod. Laat je niet onder druk zetten door de makelaar of door de markt. Bepaal zelf wat je maximaal wilt en kunt betalen voor een woning. Vraag om een onderbouwing van de vraagprijs en het advies van de makelaar.
- Zelf ook meeleest en meekijkt naar alle documenten die je moet tekenen, zoals de koopovereenkomst, het taxatierapport, het bouwkundig rapport en de hypotheekofferte. Controleer of alle gegevens kloppen en of er geen ongunstige clausules in staan. Vraag om uitleg als je iets niet begrijpt of vertrouwt.
Met deze tips hopen we dat je een goede makelaar kunt vinden die jou helpt om jouw droomwoning in Amsterdam te kopen of te verkopen. Veel succes!
Kees-Jan Oosterloo is oprichter van start-zakelijk.nl en heeft gewerkt bij verschillende makelaars in de regio Amsterdam.