Site pictogram Start-Zakelijk.nl

Nederlandse CFO’s stuk positiever over economie en bedrijfsomzet

Nederlandse CFO's stuk positiever over economie en bedrijfsomzet

Nederlandse CFO’s zijn een stuk positiever over de economische vooruitzichten dan een jaar geleden – zowel ten aanzien van hun eigen bedrijf als de gehele economie. Dat blijkt uit de Spring 2021-editie van Deloitte’s halfjaarlijkse CFO Survey.

57% van de Nederlandse CFO’s geeft aan dat hun omzet inmiddels op of boven het niveau van vóór de crisis ligt. Dit percentage ligt meer dan tweeënhalf keer zo hoog als in de enquête van het najaar van 2020, toen slechts 22% van de respondenten aangaf reeds op of boven het omzetniveau van vóór de crisis te zitten.

Over de hele linie overtreft Nederland daarmee ruim de gemiddelde verwachtingen voor de rest van Europa. De enige landen die het beter doen binnen Europa zijn Denemarken, Rusland en Polen.

De onderzoeksbevindingen van Deloitte laten flinke verschillen zien tussen de diverse sectoren. Zo zegt ongeveer 53% van de CFO’s actief binnen de financial services-sector dat hun organisatie reeds op of boven het omzetniveau van vóór de crisis zit. Ook binnen de bouw-, technologie-, media-, telecom- en life sciences-segmenten verwacht ten minste 70% van de CFO’s dat dit tegen eind 2021 voor hun organisatie zal gelden.

Daarentegen laat geen van de CFO’s actief in de toerisme- en reisbranche weten dat hun omzetniveau is hersteld tot het niveau van voor de crisis. Voor 50% van hen geldt zelfs dat ze verwachten dat hun omzet zich pas in 2023 of nog later zal gaan herstellen.

Hoewel de verwachtingen van CFO’s over de hele linie positief te noemen zijn, liggen er wel risico’s op de loer. De positieve vooruitzichten voor omzetherstel worden omringd door tal van onzekerheden en CFO’s zijn zich daar goed bewust van.

Zo geven zo goed als alle financieel directeuren aan dat ze een slag om de arm houden ten aanzien van hun prognoses over het economische herstel. Naast de onzekerheid van de markt zijn de twee overige meest genoemde risico’s een tekort aan vaardig personeel en cyberrisico’s.

Hoe dan ook, in vergelijking met afgelopen herfst tonen CFO’s zich gemiddeld genomen een stuk optimistischer over de financiële vooruitzichten voor hun organisaties.

Kijkend naar hun prioriteiten voor de komende maanden, dan staat niet verrassend digitalisering op de eerste plek. 82% van de respondenten geeft aan dat digitalisering tot hun top twee prioriteiten behoort. In lijn daarmee meldt 59% van de Nederlandse CFO’s dat het versnellen van de digitale transformatie van hun bedrijf de komende 3-5 jaar het belangrijkste gebied om in te investeren zal zijn.

Ongeveer 82% van de ondervraagde CFO’s geeft aan dat ze waarschijnlijk prioriteit zullen geven aan groei in bestaande markten. Desondanks is ook voor bijna de helft van de CFO’s (48%) het uitbreiden naar nieuwe markten een prioriteit. Het aantrekken van nieuw talent is een prioriteit voor 67% van de Nederlandse CFO’s, terwijl 48% zelfs aangeeft dat het tekort aan geschoolde professionals een aanzienlijk risico vormt voor hun bedrijf.

Frank Geelen, partner bij Deloitte, laat weten: “De investeringsbereidheid neemt toe. Bovendien kijken CFO’s steeds verder dan de pandemie en formuleren ze een strategische visie voor de langere termijn. Wat dat betreft spelen CFO’s een belangrijke rol, aangezien zij de informatie en tools leveren waarmee bedrijven de juiste beslissingen kunnen nemen.”

De CFO Survey van Deloitte wordt elke zes maanden gehouden onder meer dan 1.500 CFO’s in zo’n twintig landen.

Bron: https://www.consultancy.nl/nieuws/34480/nederlandse-cfos-stuk-positiever-over-economie-en-bedrijfsomzet

Mobiele versie afsluiten