Bij het beginnen van een eigen bedrijf komt natuurlijk veel kijken. Misschien zit je er al een tijd mee in je hoofd of heb je juist kortgeleden besloten om voor jezelf te beginnen: een goede voorbereiding is altijd relevant. Ga je een bedrijf starten in de technische sector? We delen belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden.
Fiscaal voordeel voor je bedrijf
Het financiële plaatje speelt uiteraard een belangrijke rol bij de oprichting van je bedrijf. Zorg daarom dat je dit goed op orde hebt. Als je zelf weinig verstand hebt van geldzaken voor een ondernemer, is het verstandig om een boekhouder in te schakelen. Verder kun je je richten op fiscaal voordeel: dat is immers altijd mooi meegenomen. Zo maken veel ondernemingen in de technische sector, zoals een innovatieve mkb, gebruik van de WBSO subsidieregeling. De subsidie bedraagt al snel enkele tienduizenden euro’s: dat maakt het zeker de moeite waard. Verder is er de Innovatiebox: een speciale box binnen de vennootschapsbelasting (winstbelasting). Om dit op de juiste manier aan te vragen, kun je de hulp van een expert inschakelen.
Personeel aannemen
Hoewel je in je bedrijf misschien de neiging hebt om zoveel mogelijk taken zelf uit te voeren, is het vaak tevens een goed plan om personeel aan te nemen. Juist ook in de technische sector, om kennis uit te kunnen wisselen en zo een sterk team samen te stellen. Vraag eventueel hulp bij het schrijven en uitzetten van vacatures. En denk na over de juiste samenstelling van het team: wil je werken met vast personeel of freelancers? Wil je ook stagiairs in je bedrijf? Je doet er goed aan om dit vooraf uit te werken.
Oog op innovatie
De technische sector is volop in ontwikkeling. Daarom is het zo belangrijk om altijd oog op innovatie te houden. Voorkom dat je hier een luie houding in gaat aannemen: je kiest waarschijnlijk juist voor meer succes als je op de hoogte blijft van ontwikkelingen op internationaal vlak. Via je personeel, cursussen, workshops of beurzen blijft de kennis up to date. Soms kan dit ook inhouden dat het wijs is om een bepaalde werkwijze of -richting binnen het bedrijf opnieuw in te richten. Hoewel dat om flexibiliteit en aanpassingsvermogen vraagt, is de kans groot dat je bedrijf er uiteindelijk sterker uitkomt. Deins hier daarom niet voor terug.
Ideale werkplek inrichten
Ten slotte is het belangrijk om een goede werkplek in te richten, voor jezelf en je werknemers. Zorg het liefst voor een kantoorruimte om samen te kunnen komen, zodat je uit kunt gaan van een goed op elkaar afgestemd team. Van de kantoorinrichting tot moderne apparatuur: ook hier is het weer belangrijk om alles tot in de puntjes te verzorgen. Het kost je eerst wat moeite, maar je kunt er in een later stadium zeker de vruchten van plukken.
Casandra is onderneemster en heeft verschillende boeken geschreven over ondernemen.